współpraca reklamowa, materiał sponsorowany
Niniejszy artykuł nie stanowi źródła porady medycznej (ani reklamy produktu). Treści zawarte w powyższym artykule są udostępniane wyłącznie w celach edukacyjnych i nie mogą zastąpić indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza lub farmaceutę. Należy zawsze zasięgnąć porady swojego lekarza lub innego wykwalifikowanego dostawcy usług zdrowotnych odnośnie sposobu leczenia zalecanego dla Państwa diagnozy lub stanu chorobowego. Nigdy nie należy lekceważyć porady medycznej ani opóźniać jej zasięgnięcia z powodu informacji przeczytanych na stronie internetowej.
Mikroflora jelitowa zwana jest coraz częściej superorganem bakteryjnym i nazwa ta doskonale odzwierciedla jej znaczenie dla zdrowia całego naszego organizmu. (Arun K.B., 2021). Kolejne badania dowodzą bowiem, iż wpływ bakterii jelitowych nie ogranicza się jedynie do przewodu pokarmowego, ale obejmuje także organy, narządy i układy, które wydawałyby się niepowiązane bezpośrednio z jelitami – jak mózg, skóra czy wątroba. (Hawkins, K.G., 2020). Warto mieć to na uwadze i dbając całościowo o swoje zdrowie uzyskać odpowiedź na pytanie jak zadbać o jelita. Mikrobiom jelitowy utrzymany w dobrej kondycji odwdzięczy się nam na wielu zdrowotnych płaszczyznach.

Naturalna odbudowa flory bakteryjnej jelit wymaga przede wszystkim zadbania o to, co jemy i w jaki sposób żyjemy na co dzień. Wszelkiej maści suplementy, czy leki wspierające mikrobiom i przewód pokarmowy, mogą wspomóc regenerację jelit – należy je jednak traktować jako wsparcie i uzupełnienie, nie zaś podstawę podejmowanych przez nas działań prozdrowotnych.
Jak odbudować florę bakteryjną jelit? – po pierwsze za pomocą diety! Dobre bakterie jelitowe potrzebują odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, znajdującego się przede wszystkim w warzywach, produktach pełnoziarnistych czy owocach. Stanowi on swoiste „paliwo” dla dobrych mikrobów, dzięki czemu są one w stanie wytworzyć szereg korzystnych dla naszego zdrowia związków, takich jak chociażby krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe regenerujące nabłonek przewodu pokarmowego. (Tanes C., 2021).
Pozornie brzmi prosto, ale pewnie wielu z nas nadal zadaje sobie pytanie „co jeść na zdrowe jelita”?
Otóż nasze bakterie jelitowe – podobnie jak ludzie – mają zróżnicowane wymagania żywieniowe. Jeden z nas preferuje przecież dietę bogatą w węglowodany, inny wręcz przeciwnie – jest typowym „mięsożercą”. Podobnie wygląda sytuacja w naszym jelicie. Jeśli więc chcemy „wyhodować” zróżnicowany, prawidłowy mikrobiom dieta nasza powinna być możliwie jak najmniej monotonna i prawidłowo zbilansowana. (Jeziorek M., 2019). Dieta na zdrowe jelita powinna uwzględniać także rezygnację z produktów wysokoprzetworzonych typu fast food oraz nadmiaru cukru i wszelkiego rodzaju używek, których nie lubią prozdrowotne bakterie. (Szynal K., 2021). Odpowiedni poziom aktywności fizycznej, dbanie o właściwe nawodnienie oraz zmniejszenie ilości czynników stresogennych – oto kolejne wskazówki dla osób, które zastanawiają się jak poprawić pracę jelit. (Zielińska A., 2014).
Te proste wskazówki są niestety często przez nas bagatelizowane i niedoceniane – natomiast bez całościowej poprawy higieny życia nawet najdroższe suplementy nie wspomogą lepszej kondycji naszego przewodu pokarmowego. W dobie wszechobecnego stresu, niezdrowej, wysokoprzetworzonej żywności i nadużywania leków warto pamiętać, iż nasz przewód pokarmowy przez wiele lat może cierpliwie znosić nasze „grzechy”, ale wcześniej czy później mogą pojawić się dolegliwości gastryczne stanowiące dopiero początek naszych zdrowotnych problemów.
Dieta „jelitowa” wspierająca mikrobiom oraz korzystnie wpływająca na przewód pokarmowy powinna być więc traktowana jako jeden z ważnych elementów dla zdrowia całego organizmu.
- Arun, K. B., et al. „Probiotics and gut microbiome− Prospects and challenges in remediating heavy metal toxicity.” Journal of Hazardous Materials 420 (2021): 126676.
- Hawkins, Kyle G., et al. „The microbiome and the gut‐liver‐brain axis for central nervous system clinical pharmacology: challenges in specifying and integrating in vitro and in silico models.” Clinical Pharmacology & Therapeutics 108.5 (2020): 929-948.
- Tanes, Ceylan, et al. „Role of dietary fiber in the recovery of the human gut microbiome and its metabolome.” Cell host & microbe 29.3 (2021): 394-407.
- Jeziorek, Małgorzata, and Bożena Regulska-Ilow. „Składniki diety i ksenobiotyki a skład mikrobioty jelitowej.” Hygeia 54.3 (2019): 131-143.
- Szynal, Kamila, et al. „Żywność przetworzona i dodatki do żywności w kontekście dysbiozy oraz jej konsekwencji zdrowotnych.” Postępy Mikrobiologii 60, (2021).
- Zielińska, Anna. „Ocena zależności między sposobem odżywiania a dolegliwościami u osób z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego.” Piel Zdr Publ 4.3 (2014): 227-237.

dr n. biol. med. Patrycja Szachta
Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.