Dlaczego probiotyki APTEO?

Probiotyki to wg definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie gospodarza1. Są to bardzo delikatne mikroorganizmy, które wymagają szczególnej ochrony poza ich naturalnym środowiskiem.
Dołożyliśmy wszelkich starań by zapewnić tą ochronę Probiotykom APTEO, dlatego zastosowaliśmy innowacje technologiczne, które mogą mieć wpływ na ich przeżywalność, żywotność oraz na kolonizację jelit.

1. Probiotics in food. Health and nutritional properties and guidelines for evaluation. World Health Organization. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, 2006.

Prawidłowe oznaczenie

Prawidłowo opisana nazwa składa się z trzech elementów w kolejności: nazwa rodzajowa (np. Lactobacillus), nazwa gatunkowa (np. rhamnosus) oraz oznaczenie literowo- cyfrowe (np. LR06)171. W ten sposób zapisana nazwa szczepu daje możliwość identyfikacji m.in. pochodzenia, miejsca jego wytworzenia czy jego właściwości.

Liczba szczepów

Zgodnie ze źródłami naukowymi przyjmuje się, że minimalna liczba bakterii w probiotyku musi wynieść co najmniej 106 CFU (jednostek tworzących kolonię)1.

Inulina/FOS - prebiotyk

Substancja ta stanowi pożywkę dla bakterii. Może ona korzystnie oddziaływać na gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii2.

Kapsułki DRcaps

Dzięki nim, schowane w nich bakterie są chronione przed działaniem kwasu solnego w żołądku. Dodatkowo zapewniają zwiększoną ochronę bakterii przed działaniem wilgoci. Dzięki nim, możliwe jest osiąganie większej zawartości bakterii w jelicie cienkim3.

Mikrokapsułkowanie

Mikrokapsułkowanie to metoda wykorzystywana w celu zapewnienia odpowiedniej stabilności szczepów probiotycznych. Polega na zamknięciu drobnoustroju w mikrokapsułce zapewniającej ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, a także zachowującej optymalne parametry dla przetrwania i późniejszej prawidłowej aktywności metabolicznej4.

Literatura:

  1. Hamilton-Miller J.M.T., Shah S., Winkler J.T. et al., Public health issues arising from microbiological and labeling quality of foods and supplements containing probiotic microorganisms, Public Health Nutr 1999, 2: 223-9
  2. Sionek B., Kołożyn-Krajewska D., Bezpieczeństwo stosowania probiotyków przez ludzi, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2019; 26, 3(120): 5-21
  3. Lonza. Capsules & Health Ingredients. DRcaps® Capsules. https://www.capsugel.com/consumer-health-nutrition-products/drcaps-capsules (data dostępu: 26.10.2023)
  4. Jach M, Łoś R, Maj M, Malm A, Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Post. Mikrobiol., 2013, 52(2), 161-170; http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5222013161.pdf (data dostępu: 26.10.2023)
Ustawienia cookies