Nowości z PubMed

Wraz z naszą ekspertką, Patrycją Szachtą, wybraliśmy najciekawsze publikacje związane z probiotykami.
Zapraszamy do pobrania materiałów i poszerzania wiedzy.

Mikrobiom jelitowy i zdrowie: koncepcje mechanistyczne

Willem M de Vos,1,2 Herbert Tilg,3 Matthias Van Hul,4 Patrice D Cani4

ABSTRAKT:

Florę jelitową uważa się obecnie za jeden z kluczowych elementów regulacji zdrowia organizmu gospodarza. Praktycznie wszystkie okolice naszego ciała są skolonizowane przez drobnoustroje, które mogą wchodzić w różnego rodzaju wzajemne oddziaływania z naszymi narządami. Rozwój coraz doskonalszych narzędzi i technik molekularnych (tj. metagenomiki, metabolomiki, lipidomiki, metatranskryptomiki) umożliwia stopniowe odkrywanie złożonych interakcji zachodzących pomiędzy gospodarzem a różnymi zasiedlającymi go mikroorganizmami. Obecnie zmiany mikroflory jelitowej wiąże się z wieloma chorobami, m.in. z otyłością, cukrzycą typu 2, stłuszczeniem wątroby, chorobami jelit (nieswoistym zapaleniem jelit) i różnymi typami nowotworów. Wskazuje to na ich wpływ na różne szlaki immunologiczne i związane z przemianami energetycznymi oraz z metabolizmem lipidów i glukozy.

W niniejszym artykule przeglądowym położono szczególny nacisk na krytyczną ocenę aktualnej wiedzy z tej dziedziny. Omówiono liczne mechanizmy molekularne wyjaśniające możliwy związek przyczynowy bakterii jelitowych z ochroną przed chorobami lub z rozwojem chorób.

Przyglądamy się dobrze znanym metabolitom (tj. krótkołańcuchowym kwasom tłuszczowym, kwasom żółciowym, N-tlenkowi trimetyloaminy), poszerzając tę analizę o niedawno zidentyfikowane związki czynne molekularnie (tj. endokannabinoidy, bioaktywne lipidy, związki fenolopochodne, zaawansowane produkty końcowe glikacji i enterosyny) i ich swoiste receptory, takie jak receptor aktywowany proliferatorami peroksysomów alfa (PPARα) i gamma (PPARγ), receptor węglowodorów arylowych (AhR) i receptory sprzężone z białkiem G (tj. GPR41, GPR43, GPR119, z białkiem G receptor Takeda 5).

Poznanie złożoności związków łączących drobnoustroje jelitowe ze zdrowiem i ich aspektów molekularnych pomoże stworzyć podstawy dla nowych metod leczenia. Prace nad takimi metodami są już obecnie w toku.

26.09.2022

Rola mikrobiomu jelit w chorobach nerek związanych z cukrzycą i otyłością

Rola mikrobiomu jelit w chorobach nerek związanych z cukrzycą i otyłością.

Przejdź dalej

26.09.2022

Mikrobiom jelitowy i zdrowie: koncepcje mechanistyczne

Florę jelitową uważa się obecnie za jeden z kluczowych elementów regulacji zdrowia organizmu gospodarza.

Przejdź dalej

26.09.2022

Rola mikrobiomu bakteryjnego w leczeniu nowotworów

Ludzki mikrobiom jest zdefiniowany jako mikroorganizmy bytujące w ludzkim ciele lub na jego powierzchni, takie jak bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki, oraz ich genomy.

Przejdź dalej
Ustawienia cookies